Tijdens de HB-vergadering van woensdag 13 mei 2015 heeft het Hoofdbestuur het besluit over de invoering van de non-celluloid (plastic) bal herzien. De invoering van de plastic bal voor de afdelingscompetities en -toernooien wordt uitgesteld naar 1 januari 2016.
In eerdere berichtgeving rondom de invoering van de plastic bal heeft het Hoofdbestuur het volgende gemeld: “Wanneer de invoering van de niet-celluloid ballen problemen met zich mee brengt (op welk gebied dan ook), zal het Hoofdbestuur zich opnieuw beraden over dit besluit.” Op aandringen en advies van diverse verenigingen en functionarissen binnen de NTTB, heeft het Hoofdbestuur besloten terug te komen op deze uitspraak en de termijn van invoering aan te passen.
Per 1 september 2015 spelen alle landelijke seniorencompetities (eredivisie t/m 3de divisie) alsnog met de plastic bal. De invoering voor de landelijke jeugdcompetitie, de afdelingscompetities en -toernooien wordt uitgesteld naar 1 januari 2016. Dit besluit is genomen met het oog op de kwaliteit en beschikbaarheid van de plastic ballen op dit moment. Het staat verenigingen in de (landelijke) jeugdcompetitie en afdelingscompetities vrij om er alsnog voor te kiezen per 1 september met de plastic bal te spelen. In het najaar van 2015 zal het Hoofdbestuur de deadline van invoering wederom bekijken en indien nodig een nieuw besluit nemen.
Alle eerdere beslissingen betreft de invoering van de plastic bal tijdens de A-toernooien en de nationale evenementen georganiseerd door de NTTB blijven staan. Hieronder een duidelijke overzicht van wanneer er wel en wanneer er niet met de nieuwe bal gespeeld zal worden.
Overzicht van de te gebruiken bal in de periode van 1 september 2015 tot 1 januari 2016
Competities
 • Landelijk heren: plastic bal
 • Landelijk dames: plastic bal
 • Landelijk jongens: celluloid bal, gebruik plastic bal is toegestaan
 • Afdeling senioren:  celluloid bal, gebruik plastic bal is toegestaan
 • Afdeling jeugd: celluloid bal, gebruik plastic bal is toegestaan
Toernooien
 • Plastic bal
  Masters, NSM-B, NSM-C, Eredivisiecup, NTTB Beker, NJM 1/4 finale, A-jeugdranglijsttoernooien, Jeugdmasters
 • Celluloid bal
  NSM-D, NSM-F, B-jeugdranglijsttoernooien, Landelijke Jeugdranglijsttoernooien voor spelers zonder licentie